Cele două bombardamente nucleare din Al Doilea Război Mondial au avut loc la Hiroshima (6 august 1945) și Nagasaki (9 august 1945). Aceste atacuri au fost efectuate de Statele Unite pentru a forța Japonia să capituleze, accelerând astfel sfârșitul războiului.
Bombardamentul de la Hiroshima (6 august 1945)
În dimineața zilei de 6 august, bombardierul american B-29 Enola Gay, pilotat de colonelul Paul Tibbets, a lansat bomba nucleară „Little Boy” asupra orașului Hiroshima. Explozia a avut loc la aproximativ 600 de metri deasupra solului și a eliberat o energie echivalentă cu 15 kilotone de TNT. Onda de șoc și căldura extremă au distrus aproape complet orașul, omorând instantaneu peste 70.000 de oameni. Alte zeci de mii au murit ulterior din cauza arsurilor, rănilor și radiațiilor.
Bombardamentul de la Nagasaki (9 august 1945)
Trei zile mai târziu, un al doilea bombardier B-29, Bockscar, a lansat bomba nucleară „Fat Man” asupra orașului Nagasaki. Această bombă era mai puternică decât „Little Boy”, având o forță de aproximativ 21 de kilotone de TNT, dar terenul muntos din jurul orașului a limitat efectele exploziei. Cu toate acestea, impactul a fost devastator: peste 40.000 de oameni au murit pe loc, iar bilanțul victimelor a depășit 80.000 în lunile următoare.
Consecințele bombardamentelor
În fața distrugerii totale și a posibilității unor atacuri suplimentare, Japonia a acceptat capitularea necondiționată pe 15 august 1945. Acest eveniment a marcat sfârșitul oficial al celui de-Al Doilea Război Mondial. Bombardamentele au avut un impact profund asupra geopoliticii mondiale, declanșând Războiul Rece și cursa înarmării nucleare dintre SUA și URSS.